لیزر موهای زائد | مزایا، معایب، مراقبت های قبل و بعد

اینکه هر چند روز یکبار برای از بین بردن موهای زائد خود تیغ به دست بگیرید و به جان بدن‌تان بیفتید، می‌تواند وقت‌گیر و آزاردهنده باشد. با پیشرفت علم و توسعه تکنولوژی، روش‌های دیگری هم برای خلاص شدن از موهای زائد به وجود آمده است که معمولاً دوام بیشتری نسبت به روش‌های سنتی دارند. یکی از رایج‌ترین روش‌ها، لیزر موهای زائد است.

عکس دستگاه لیزر موهای زائد

فهرست مطالب

لیزر موهای زائد چیست؟

به زبان ساده، لیزر موهای زائد روشی است که در آن با استفاده از لیزر (یک پرتو متمرکز نور)، موهای زائد بدن را در نواحی مختلف از بین می‌برند. اگر تاکنون از تیغ، اپیلاسیون یا نخ برای از بین بردن موهای زائد صورت و بدن خود استفاده کرده اید و به دنبال روش دیگری برای این کار هستید، لیزر گزینه‌ای است که ارزش بررسی را دارد.

از لیزر می‌‌توان برای از بین بردن موهای زائد نواحی زیر استفاده کرد:

  • صورت
  • گردن
  • سینه
  • شکم
  • دست‌ها
  • پاها
  • پشت
  • کمر
  • بازوها
  • زیربغل
  • ناحیه بیکینی

مزایا و فواید لیزر موهای زائد چیست؟

شاید قبل از انجام لیزر، چنین سوال ‌هایی به ذهن شما هم رسیده باشد:«با این هزینه ‌ای که می‌خواهم بکنم‌، چه فوایدی نصیبم می‌شود؟»، «آیا ارزش دارد که با لیزر، موهای زائدم را از بین ببرم یا به سراغ روش دیگری بروم؟»

جالب است بدانید طبق گفتۀ ASAPS (انجمن جراحی پلاستیک زیبایی آمریکا) استفاده از لیزر یکی از راه‌های کم خطر برای از بین بردن موهای زائد بدن است.

در اینجا به 7 مورد از فواید و مزایای لیزر موهای زائد اشاره می کنیم:

1. دوام لیزر طولانی مدت است: اگر امروز به حمام بروید و موهای زائد خود را با تیغ بزنید، حداکثر سه یا چهار روز بعد، دوباره سر و کله‌ی موها پیدا می‌شود و مجبورید دوباره آنها را از بین ببرید. در اپیلاسیون هم هر چند هفته یکبار، به تمدید نیاز دارید.اما موهای زائدی که با لیزر از بین می‌روند‌، معمولاً چندین ماه و گاهاً تا چند سال رشدی ندارند. اگر هم رشدی داشته باشند، نسبت به قبل بسیار نازک‌تر هستند و تراکم بسیار کمتری دارند و در نتیجه زیاد به چشم نمی‌آیند.

2. لیزر درد بسیار کمی دارد: احتمالاً شما هم ویدیوهایی از اپیلاسیون افراد که در شبکه های اجتماعی وایرال شده است را دیده‌اید. اینکه حین انجام کار، چه دردی را تحمل می‌کنند و گاهی حتی فریاد هم می‌کشند. کافی است به اپیلاسیون نقاط حساس‌تر مانند بیکینی فکر کنید؛ دردی که تحمل آن بسیار سخت است. بنابراین طبیعی است که از خود بپرسید: «آیا لیزر موهای زائد درد دارد؟»، «آیا درد آن طوری هست که نتوانم آن را تحمل کنم؟» لیزر موهای زائد، نسبت به سایر روش‌ها مانند اپیلاسیون و بند انداختن، درد کمتری دارد. این ویژگی وقتی اهمیت خود را نشان می‌دهد که بخواهید نواحی حساس بدن مثلاً ناحیه بیکینی یا پشت لب را لیزر کنید.

3. لیزر باعث صرفه جویی در وقت می‌شود: هر بار که نور لیزر به ریشه‌ی موهای زائد برخورد می‌کند، می‌تواند تعداد زیادی از موها را به طور همزمان از بین ببرد و همین موضوع باعث شده است که لیزر، به عنوان یک روش سریع برای از بین بردن موهای زائد شناخته شود.

4. لیزر دقیق است: دقت دستگاه های لیزر با یکدیگر متفاوت است و به این بستگی دارد که کلینیک زیبایی، از چه دستگاهی استفاده می‌کند. اما به طور کلی، لیزر می‌تواند با دقت زیادی، فقط موهای ناحیه ‌ای را که مدنظر دارید از بین ببرد و به سایر نواحی آسیب نزند.

5. لیزر به شما قدرت انتخاب می‌دهد: به یک مهمانیِ ناگهانی دعوت شده‌‌اید. کمد لباس‌هایتان را باز می‌کنید اما چون وقت شِیو (Shave) کردن ندارید، از پوشیدن بعضی از آن‌ها منصرف می‌شوید. این در حالی است که با انجام لیزر، نه تنها دیگر نیازی به اصلاح‌های دقیقه نودی ندارید، بلکه می‌توانید هر لباسی را که می‌خواهید بپوشید؛ از شلوارهای کوتاه گرفته تا تاپ و دامن.

6. نتایج لیزر ملموس است: یکی دیگر از مزایای لیزر موهای زائد این است که به طور متوسط، پس از انجام سه تا هفت جلسه، متوجه شروع ریزش موهای زائد خود می‌شوید و می‌توانید روند کم پشت شدن موها را ببینید.

7. لیزر، موهای زیر پوستی را از بین می‌برد: اصلاح موهای زیر پوستی به کمک تیغ یا اپیلاسیون، دردناک است و دوام زیادی هم ندارد و دوباره بعد از مدتی، شروع به رشد می‌کنند. اما به کمک لیزر، موهای زیر پوستی از بین می‌روند و اثری از آنها نخواهد ماند.

عوارض و خطرات لیزر موهای زائد چیست؟

انجام لیزر مانند هر روش زیبایی یا درمانی دیگر، ممکن است عوارضی داشته باشد و افراد زیادی، نگران عوارض لیزر موهای زائد به خصوص در نواحی حساس بدن مثل زیر بغل و بیکینی هستند. در اینجا به تعدادی از عوارض لیزر اشاره می کنیم:

▪قرمزی و سوزش: احتمال دارد بسیاری از افراد، قرمز شدن و سوزش پوست را در نواحی لیزر شده، تجربه کنند. پوست ممکن است گزگز کند، حساس و کمی متورم شود. این نواحی ممکن است شبیه پوستی باشد که به تازگی اپیلاسیون یا شیو شده است. علائم معمولاً کوتاه مدت هستند و تقریباً چند ساعت بعد از لیزر، کاهش می‌یابند. بعضی از پزشکان، برای کاهش میزان واکنش پوست، از بی حس کننده‌های موضعی استفاده می‌کنند که می‌تواند مفید باشد.

▪پوسته پوسته شدن: این مورد هم معمولاً یک مشکل جزئی است اما ممکن است برخی از افراد، آن را در قسمت‌هایی از پوست خود تجربه کنند. پوسته پوسته شدن گاهی اوقات می‌تواند باعث ایجاد دَلمه یا زخم شود. با مراقبت از ناحیه تحت درمان پس از انجام لیزر، مانند استفاده از مرطوب کننده، می‌توان تا حد زیادی از ایجاد عوارض طولانی مدت و پایدار جلوگیری کرد.

▪تغییرات در رنگ پوست: بعد از انجام لیزر موهای زائد، رنگ پوست ممکن است تغییرات جزیی داشته باشد. پوست می تواند کمی روشن‌تر یا تیره‌تر از قبل شود. افرادی که رنگ پوست‌شان تیره‌تر است، پس از لیزر ممکن است پوست‌شان روشن‌تر و کسانی که پوست روشنی دارند، بعد از لیزر ممکن است پوست‌شان کمی تیره‌‌تر شود. لازم به یادآوری است که معمولاً این تغییرات به مرور زمان محو می‌شوند و پوست به حالت عادی خود باز می‌گردد. البته اگر این نشانه‌ها در طولانی مدت بهبود نیافتند، لازم است موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید.

▪عفونت پوست: انجام لیزر ممکن است باعث ایجاد عفونت شود. در اینگونه موارد افراد باید به پزشک خود مراجعه کرده و علائم را به او گزارش دهند.

عوارض دیگری هم هستند که نسبت به موارد بالا، کمتر شایع هستند و به ندرت در افراد دیده می‌شوند؛ اما به آنها هم اشاره می‌کنیم تا شما دید بهتری نسبت به این موضوع داشته باشید:

▪سوختگی و تاول: اگر لیزر موهای زائد به درستی انجام نشود، امکان سوختگی و تاول وجود دارد. اگر یک فرد متخصص در کلینیک به درستی این کار را انجام دهد یا بر روی مراحل اجرای کار، نظارت داشته باشد، احتمال ایجاد سوختگی و تاول کم می‌شود. کارکنان کلینیک می‌توانند قبل از لیزر، به کمک دستگاه‌های خنک کننده، از سوختن پوست تا حد زیادی جلوگیری کنند.

▪زخم: ایجاد زخم و اسکار به طور معمول جزو عوارض لیزر موهای زائد نیست اما اگر پزشک یا اپراتور مهارت کافی نداشته باشند، ممکن است ایجاد شود. همچنین اگر افراد بعد از لیزر، به درستی مراقبت‌های لازم را انجام ندهند، ممکن است دچار اسکار شوند.

مراقبت های قبل از لیزر

تصمیم گرفته‌ام موهای زائد بدنم را لیزر کنم. قبل از مراجعه به کلینیک، باید چه کارهایی انجام دهم؟ اینکه بدانید قبل از لیزر موهای زائد لازم است چه نکاتی را رعایت کنید، باعث می‌شود خیال‌تان راحت‌تر باشد و اضطراب کمتری داشته باشید و بیشترین نتیجه را بگیرید. برخی از مراقبت های قبل از لیزر شامل موارد زیر است:

🟢 قبل از لیزر، از آفتاب دوری کنید:

قبل از انجام لیزر، حداقل به مدت دو هفته، از قرار گرفتن در معرض نور شدی د آفتاب خودداری کنید. لیزر روی پوستی که دچار آفتاب سوختگی شده یا به تازگی برنزه شده است، قابل انجام نیست. پس حتماً این مورد را رعایت کنید.

🟢 قبل از لیزر، شیو کنید:

شما یک روز قبل از جلسۀ لیزر، باید موهای زائد ناحیه مورد نظرتان را اصلاح کنید. در ناحیه مورد نظر نباید مویی وجود داشته باشد. می‌توانید اصلاح را با یک تیغ انجام دهید. در صورتی که اصلاح  نکنید و موهای شما بیش از حد بلند باشد، لیزر به شکل مؤثر عمل نخواهد کرد و احتمال ایجاد سوختگی بر روی مو و پوست زیاد می‌شود. پس حتماً یک روز قبل از لیزر، شیو کنید.

این نکته را به خاطر بسپارید: اصلاحِ نواحی حساس بدن مثل بیکینی را به دقیقه نود موکول نکنید. اگر در دقایق آخر اصلاح کنید و بعد به جلسه لیزر بروید، ممکن است پوست ناحیه بیکینی‌تان بر اثر اصلاح، ملتهب و تحریک شده باشد و انجام لیزر بر روی پوست ملتهب، توصیه نمی‌شود.

🟢 قبل از لیزر، اپیلاسیون نکنید:

حداقل 6 هفته قبل از لیزر از اپیلاسیون، الکترولیز و کندن موها خودداری کنید. لیزر، ریشه‌ی مو را هدف قرار می‌دهد و با اپیلاسیون یا الکترولیز، ریشه موها کنده شده و در کار لیزر، اختلال ایجاد می‌شود. پس اگر به تازگی اپیلاسیون یا الکترولیز انجام داده‌اید، صبر کنید تا حداقل 6 هفته بگذرد و بعد برای انجام لیزر اقدام کنید.

🟢 قبل از لیزر، به لباسی که قرار است بپوشید فکر کنید:

شاید تعجب کنید که چرا بر این مورد تأکید داریم. بسیاری از افراد این موضوع را نمی‌دانند و آن را نادیده می‌گیرند، اما شما چنین نکنید. ممکن است بعد از انجام لیزر، در بعضی از نواحی پوست‌تان کمی احساس سوزش کنید. برای جلوگیری از تحریک و سوزش بیشتر، لباس‌ گشاد و نخی بپوشید تا هوا به خوبی جریان داشته باشد و الیاف پارچه، اذیت‌تان نکند. لباس های نایلونی  و پلاستیکی نپوشید و برای ناحیه بیکینی هم همین کار را انجام دهید و از لباس زیر نخی و گشاد استفاده کنید.

🟢 قبل از لیزر، پوست باید تمیز باشد:

روزی که قرار است به کلینیک مراجعه کنید، از زدن کِرم، ضد تعریق، ضد آفتاب، روغن، محصولات آرایشی و … به ناحیه مورد نظر خودداری کنید.

اگر واقعاً نمی‌توانید از این محصولات اجتناب کنید، به مسئولین کلینیک اطلاع دهید که چه موادی به پوست خود زده‌اید و با مشورت آنها، پوست خود را با دستمال مرطوب تمیز کنید. هر چند بهتر است از همان ابتدا چیزی به پوست‌تان نزنید تا زحمت‌تان زیاد نشود.

🟢 قبل از لیزر، دربارۀ تمام داروهایی که مصرف می‌کنید به پزشک اطلاع دهید:

وقتی پزشک از این موضوع با خبر باشد، درمان شما را تنظیم کرده و با احتیاط بیشتری پیش می‌رود تا لیزر به بهترین شکل برایتان انجام شود. گاهی هم ممکن است به تشخیص پزشک، لیزر انجام نشود یا به تاریخ دیگری موکول شود. برای راحت‌تر شدن کارتان، این را هم بگوییم که اکثر کلینیک‌های زیبایی، خدمات مشاورۀ تلفنی رایگان دارند و شما می‌توانید قبل از مراجعۀ حضوری، از این خدمات استفاده کنید.

پس فراموش نکنید دربارۀ داروهایی که مصرف می‌کنید، با پزشک‌تان مشورت کنید.

🟢 قبل از لیزر، موهای زائد خود را بلیچینگ نکنید:

وقتی از محصولات بلیچینگ (سفیدکننده) استفاده می کنید، لیزر نمی تواند موها را هدف قرار دهد؛ پس حداقل 6 هفته قبل از انجام لیزر، بلیچینگ نکنید.

مراقبت های بعد از لیزر

بعد از انجام لیزر و بین جلسات، چه کارهایی باید انجام داد؟ بعد از هر جلسۀ لیزر همچنان مواردی وجود دارند که باید به آنها توجه کنید. به یاد داشته باشید که مراقبت های بعد از لیزر به هیچ وجه بی اهمیت نیستند و باید به درستی رعایت شوند تا بهترین نتیجه را بگیرید.

کارکنان کلینیک بعد از انجام لیزر، باید نکات مهم مراقبتی را به شما بگویند. اگر این کار را انجام ندادند، خودتان از آنها بخواهید توصیه های لازم را به شما بدهند. این حق شماست که بدانید برای گرفتن نتیجۀ بهتر از لیزر، چه کارهایی باید انجام دهید.

با این حال نکاتی در این باره وجود دارد که به شما کمک می کند کمتر دچار عوارض پس از لیزر شوید. ما در این مرحله هم با شما هستیم تا بتوانید تجربۀ خوبی از انجام لیزر داشته باشید. در این بخش به مراقبت‌های بعد از لیزر موهای زائد و بایدها و نبایدهای آن می‌پردازیم:

🟢 بعد از انجام لیزر، از کمپرس‌ یخ استفاده کنید: اگر بعد از جلسۀ لیزر، در بعضی از نواحی پوست‌تان احساس درد یا سوزش داشتید، از کمپرس یخ استفاده کنید. برای انجام این کار در منزل، می‌توانید یک حوله را دور یک کیسه یخ بپیچید و آن را بر روی نقاطی که درد یا سوزش دارد، قرار دهید. این روش به کاهش تورم و درد کمک می‌کند.

🟢 اگر بعد از لیزر پوست‌تان قرمز شده و احساس سوزش دارید، می‌توانید از ژل آلوئه‌ورا خالص استفاده کنید و آن را بر روی نقاط مورد نظر، بمالید.

🟢 حداقل به مدت 2 الی 4 هفته بعد از لیزر، پوست خود را در معرض نور شدید UV (نور آفتاب و سولاریوم) یا محصولات برنزه کننده‌ قرار ندهید.

🟢 حداقل به مدت 1 هفته بعد از لیزر، از درمان‌های حرارتی مانند اسپا، اتاق‌های بخار و انواع سونا خودداری کنید.

🟢 بعد از انجام لیزر، لباس‌های گشاد بپوشید و این کار را حداقل تا 2 روز بعد ادامه دهید تا برخورد الیاف لباس با پوست، اذیت‌تان نکند.

🟢 حداقل به مدت 2 روز از حمام با آب داغ خودداری کنید.

🟢 در کل دورۀ لیزر، از موم انداختن، بند انداختن، کَندن موها با موچین و به طور کلی هر روشی که ریشه مو را از بین می‌برد، خودداری کنید.

🟢 حداقل تا 5 روز بعد از لیزر، از اسکراب بیش از حد و اعمال فشار بر روی پوست خودداری کنید تا پوست‌تان دچار عفونت‌های احتمالی نشود.

🟢 حداقل تا 3 روز بعد از لیزر، از اصلاح نواحی لیزر شده خودداری کنید. بعد از این مدت اگر درد، تورم، قرمزی، تغییر رنگ و التهاب نداشتید، می توانید اصلاح کنید.

🟢 حداقل تا 2 روز بعد از لیزر، ورزش نکنید و سعی کنید کمتر عرق کنید.

🟢 بعد از انجام لیزر و بین جلسات، پوست خود را برنزه نکنید.

🟢 حداقل تا 2 روز بعد از لیزر، ناحیه لیزر شده را تمیز و خشک نگه دارید و مواد آرایشی به آن نزنید.

🟢 در صورت ایجاد تاول یا پوسته پوسته شدن، از خاراندن ناحیه لیزر شده اجتناب کنید چون این کار می‌تواند باعث ایجاد زخم شود. 

🟢 حداقل تا 2 روز بعد از لیزر، از زدن لوازم آرایشی، کرم‌های سفید کننده و محصولات معطر بر روی نواحی لیزر شده، خودداری کنید.

🟢 حداقل تا 2 روز بعد از لیزر، به استخر نروید؛ چون در آب استخر کُلُر وجود دارد.

🟢 حداقل تا 2 هفته بعد از لیزر، از ضدآفتاب‌هایی با SPF 50 استفاده کنید.

لیزر موهای زائد برای چه کسانی ضرر دارد؟

در این بخش به این موضوع می‌پردازیم که چه کسانی نباید موهای زائد خود را با لیزر از بین ببرند:

▪اگر زیر 18 سال هستید، بهتر است سراغ لیزر موهای زائد نروید چون در این سن، هورمون‌های بدن‌تان هنوز به تعادل نرسیده‌اند.

▪اگر رنگ پوست‌تان خیلی تیره است، لیزر نمی‌تواند برای شما مؤثر باشد.

▪لیزر روی موهای تیره بهتر اثر می‌کند. اگر رنگ موهای بدن‌تان روشن است یا اگر موهای کُرکی و روشن مانند بلوند، خاکستری یا قرمز دارید ممکن است انجام لیزر برایتان مؤثر نباشد.

▪افراد مبتلا به بیماری‌های پوستی خاص: بیماری‌هایی مانند اگزما، پسوریازیس، ویتیلایگو (پیسی، بَرَص، لک و پیس)، تبخال تناسلی، سرطان پوست و … نباید لیزر کنند.

▪کسانی که اخیراً دچار آفتاب سوختگی شده‌اند یا برنزه کرده‌اند باید از انجام لیزر اجتناب کنند.

▪افرادی که عفونت‌های فعال پوستی یا زخم‌های باز دارند نباید لیزر کنند.

▪افرادی که سابقه‌ی اسکار کلوئیدی (گوشت اضافه) دارند نباید لیزر کنند.

▪اگر باردار هستید یا در دوران شیردهی قرار دارید، لیزر نکنید.

▪افراد با شرایط پزشکی خاص مانند بیماری‌های خود ایمنی یا اختلالات لخته شدن خون و … نباید لیزر کنند.

▪کسانی که عدم تعادل هورمونی مانند سندروم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) دارند، نباید لیزر کنند.

▪از بین بردن موهای زائد ناحیه‌ای از بدن با لیزر، که آرایش دائم، خالکوبی و تتو دارد، می‌تواند منجر به آسیب پوستی شود. پس بهتر است این افراد هم از لیزر این نقاط خودداری کنند.

منابع